Online JAVA tanulás a StudiCore segítségével

JAVA programozó leszek

JAVA programozó leszek

Hogyan megy könnyebben a programozás tanulás online módon?

2019. augusztus 22. - Programozó leszek

Ez a bejegyzés már elköltözött az új otthonába, itt található meg: https://viktorjava.com/hogyan-megy-konnyebben-a-programozas-tanulas-online-modon/

A bejegyzés trackback címe:

https://programozoleszek.blog.hu/api/trackback/id/tr9915020310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.24. 23:01:10

@élhetetlen: tudom hogy vegtelen idod van a szocseplesre, ugyhogy nem kezdek bele pl a middleware temaba, nem erdekel hogy szerinted ki a user egy halozati protokolnal mint a a TCP. nem irtam, hogy valaki maganak ir programot, de a masik kezenfekvo dolog amikor csak hobbibol, vagy mert nem talalok jo alternativat, aztan egyszercsak lesz egy rakas user. pl Linus Torvaldsnak kozismertek az ilyen projektjei (linux, git).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.24. 23:04:43

@Axodox: hehe, c-vel kezdeni, nem akarsz magadnak konkurenciat? gondolj a nyugdijra.

élhetetlen 2019.08.24. 23:24:42

@droid_: Persze, nekem van időm a szócséplésre, míg te irod a TCP protokolt, amit nem userek használnak. “de a masik kezenfekvo dolog amikor csak hobbibol, vagy mert nem talalok jo alternativat, aztan egyszercsak lesz egy rakas user.”. Szólj, ha, ez tipikus, vagy tömeges lesz. Nem, tudod, ne szólj!

bóvli ország jobban teljesít 2019.08.25. 00:19:53

SZAKMUNKÁSOK KELLENEK, nem kódolók meg hasonló betanított áldiplomások!

kolompar lole 1116 2019.08.25. 02:05:04

Fogni kell egy könyvet, letölteni egy fejlesztőeszközt/fordítót, a gép elő ülni, aztán hajrá. Nem kell ehhez több oldalas cikket írni, ami amúgy TLDR.

acycloren 2019.08.25. 03:24:43

@midnight coder: Sok programozót ismerek, akik főiskolán kezdtek el programozni. És ma világhírű techcégeknek dolgoznak.
Nem a programozást kell 20 éves kor előtt elsajátítani, hanem inkább a logikus, algoritmikus gondolkodást. Amit lehet egyetlen programnyelv ismerete nélkül is tenni. A többségnek ez se sikerül. Ezért nem lesz programozó, nem azért, mert 16 éves korában nem pötyögött Basic-et.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 03:37:31

@droid_: Mi mással? A C a Java és a C# alapja, minden betűje hasznos lesz a továbbiakban is. A Pascalt én már anno se erőltettem volna, nemtom miért volt akkora divat (azaz de, ezt ismerték csak a tanárok). C-ben írnak minden komolyabb programot (persze ma már inkább C++-ban, ami ugyanaz csak OOP-vel kiegészítve). A hardverismeretet én is elengedhetetlennek tartom, különben mit is programozol? Fogalmatlan kódfosó akarsz lenni, vagy programozó? Ugyanezért az ASM-et is ismerni kell, legalább is elméleti szinten, hiszen minden program ebbe fordul végső soron (pontosabban gépi kódba, de az már csak az írásmódban különbözik), használni már nem fogod, csak ha drivert kell írnod. Aztán mehet a Java vagy amit akarsz.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 03:51:24

@acycloren: A logikus gondolkodás egy képesség. Akiből hiányzik, annak felesleges is beülnie egy tanfolyamra. A tanfolyamon már nyugodtan lehet programozással kezdeni (a hardverismeret után).

kolompar lole 1116 2019.08.25. 03:54:10

@élhetetlen: "Hanem kinek, magának? "

A főnökének, akitől a fizetését kapja. Profi szinten nem az egyéni virtuozitás a cél, hanem a minél hatékonyabb pénzkereset, amihez a programozás csak az eszköz. Ha azért fizetnek hogy a kód jó legyen, akkor jó lesz, ha azért hogy gyorsan meglegyen, akkor gyorsan lesz meg valami. Ami olyan amilyen, de gyorsan megvan. Leginkább ez utóbbi a cél mostanában. Nincs már olyan hogy "kész lesz amikor kész lesz" (by Carmack).

midnight coder 2019.08.25. 06:41:32

@élhetetlen: Amikor én ezeken dolgoztam, ezek a rendszerek országos szintû adatfeldolgozást végeztek. Akkoriban idehaza kb. ez volt a csúcs, volt olyan gépünk amiben 4MB memória is volt! Igaz, ezt külön COCOM engedéllyel kellett behozni, és cserébe venni kellett az oroszoktól is egy ESZR gépet. Meg volt egy TPA1140-ünk is. Na, ezeken futottak a fenti csodás programok. Ilyenbõl persze lehetett csinálni nagyobbat is, és ha a mögötte lévõ üzleti folyamatok nem változtak, akkor nem nagyon nyúlt hozzájuk senki, ergo jó sokáig életben maradtak. Aztán jött a y2k probléma és mindenki pánikolt, mert a legtöbb COBOL programozó már nyugdíjban volt, és ehhez képest egy rakás kódot kellett volna átnézni... Egy-egy ilyen rendszer tényleg sokáig kihúzta, és a cégek inkább vettek az elõzõvel kompatibilis erõsebb hardvert, mint hogy lecseréljék a jó öreg COBOL-os, RPG-s rendszereiket. Ez volt az IBM nagygépek idõszaka. De már úgy 10 éve a bankok is inkább javában gondolkodnak.

midnight coder 2019.08.25. 06:47:47

@acycloren: Egy dolog, hogy most hol dolgoznak, és más dolog hogy utána mennyi idõ alatt égnek ki. Igazából bármit lehet csinálni motiváció nélkül, illetve annyi motivációval hogy ezzel mennyivel többet keresek majd mint mûkörömépítéssel, de hosszabb távon menekülni fogsz belõle és megpróbálsz majd menedzser lenni, céget alapítani, vagy bármit csak ezt ne.

midnight coder 2019.08.25. 06:54:07

@kolompar lole 1116: Ez így van, elég kevés helyen van idõ normális programot írni. Pl. a mostani projectem az elsõ ahol használható unit és funkcionális tesztet tudtunk írni, illetve volt idõ a kódot sebességre optimalizálni.

CyberPunK 2019.08.25. 09:48:52

@kolompar lole 1116: "Ami olyan amilyen, de gyorsan megvan."

Aham, aztán majd üzemeltetés közben ötször annyi időt töltesz a javításokkal, meg új feature igényekkel. Persze, tudom, ha a főnök azt mondja, hogy kussolsz, és csinálod, akkor vagy kussolsz és csinálod, vagy olyan helyre mész dolgozni, ahol szakemberként tekintenek rád és nem bérn*ggerként.

kéki béla 2019.08.25. 11:16:38

@midnight coder: 10??? Én annál régebben hagytam a picsába az egész IT-t, de már én is vagy 6-8 évet szoptam a javas rendszerekkel...

kéki béla 2019.08.25. 11:21:49

@kolompar lole 1116: a pascalt azért szerették annyira "erőltetni", mert PC-n kb. az volt az egyetlen elfogadható sebességet produkáló programnyelv. Értsd: közel gépi kód sebességet produkált, amit a legtöbb C sem tudott akkoriban. Ráadásul ha jól emlékszem, a Pascal eredendően oktatási célra készült.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.08.25. 12:34:06

@élhetetlen: "Mindenki usernek ír programot, igen, különben minek írna."

Magamnak is írtam már jó pár programot. Ha már értek hozzá, minek szarakodjak valami unalmas gályázással, ha egy programmal rövidíteni lehet rajta? Program egy számottevő hosszúságú, és kódszerkesztéssel kiteljesítendő Word-makró is. Vagy írtam magamnak programot, mert egyszerűen csak szükségem és kedvem volt rá egyidejűleg. És sok olyan programot is írtam, aminek igazából nem is lehet usere, mert az ősrégi célt követte: egy kezdő adatsorból előállított egy kimenő adatsort. A user fogalma valójában az interaktív programokkal jelent meg.

Hajdan, hetven éve, azok írtak programot, akiknek szükségük volt egy feladat megoldására. Egy matematikus, fizikus stb. azért tanult meg programozni, hogy a számítógéppel megcsináltathasson valamit magának, vagy egy kollégájának, vagy a kutatócsoportjának. Az a barom Dijkstra épp azon húzta fel magát olyan nevetségesen, mert azt látta, hogy már az egyetemeken egyszerű AKÁRKIKNEK kezdték a programozást oktatni, akik nem is tagjai a Kasztnak, nem is keserves fejtöréssel voltak kénytelenek felfedezni a számítógépet saját maguknak. Ráadásul nem hibátlan programokat írnak egyből.

"Mi mással? A C a Java és a C# alapja, minden betűje hasznos lesz a továbbiakban is. "

Sajnos ezzel igazad van. A Java írója is egy ősrégi C verzón tanulta a szakmát, ez süt a nyelv minden részletéből. Sajnos nem tudott elképzelni egy gyorsabb kódfejlesztést támogató újításokat, és most a világ ott tart, ahol még mindig tart.

@kolompar lole 1116: @Axodox: Kezdéshez, újoncok bevezetéséhez éppen lennének más nyelvek is, csak azok annyira könnyűek, hogy sértik a nagymenők öntudatát.

@acycloren: "Sok programozót ismerek, akik főiskolán kezdtek el programozni. És ma világhírű techcégeknek dolgoznak."

Sajnos találkozunk is a munkájukkal. A temérdek inkompatibilitást, lefagyást, biztonsági réseket, a régebbi szolgáltatások elrontását is csinálnia kell valakiknek.

Jó, ez így nem igaz. A főiskolán kezdők is lehetnek JÓ programozók. Csak a jóságukat nem az fogja garantálni, hogy utána hol sikerül munkát szerezniük. Mert ha egy kiváló programozó csak 8 órát hajlandó melózni, mert egy napra annyi koncentráció is kiszívhatja az ember erejét, az a mai "nagy" techcégeknél nem kap munkát.

@acycloren: "Nem a programozást kell 20 éves kor előtt elsajátítani, hanem inkább a logikus, algoritmikus gondolkodást. Amit lehet egyetlen programnyelv ismerete nélkül is tenni."

Ez pontosan így van. Azért lesz a legtöbb jó programozó olyanokból, akik jó matekosok, mert a következetességet, a feladatmegoldásra célzottan választott eljárásokat, a logikailag hézagmentes illesztést, a felmerülő összes lehetőség maradéktalan áttekintését a matekban megtanítják.

Aki a kezdőnek úgy kezdi a programozás tanítását, hogy #define, using, class, uint, void, az teljesen elfelejtette, hogy ő mitől is értette meg egyszer a programírás lényegét. Merthogy nem ettől, az hétszentség. A programírás úgy történik, hogy az ember először a lelki szemei előtt lejátssza a meccset, és megfigyeli, mit csinált. Az utóbbi már közvetlen rokona annak, amit algoritmusnak hívunk.

@kéki béla: "a pascalt azért szerették annyira "erőltetni", mert PC-n kb. az volt az egyetlen elfogadható sebességet produkáló programnyelv."

A Pascalt Wirth azért írta, mert az oktatásban is markánsan látni akarta a régebben is létező, de újra divatba jött strukturált programépítést az új programozók képzésében. A régebbi strukturált nyelvek fordítói régi gépeken futottak, és a Pascalt megírva kicsit letisztázta a szisztémát. Kicsit túltolta, de aztán jött a C, és a Pascal hirtelen könnyű nyelvnek kezdett látszani, az oktatásban egész jól használhatónak. Hogy készült-e belőle olyan gyors kódot adó compiler, mint amilyenre te most emlékszel, azt nem tudom, de az biztos, hogy jelentős állomás volt. Ma is jó lenne, csak a C szerelmesei imádták a vuduzást, a misztikus, csak értők által kibogozható figurákat tartalmazó forráskódokat, és elterjedt, hogy a komoly programozó C-ben reszeli a pointereket.

Az oktatásra a Basic lenne való, Kemény és Kurtz nagyon jó érzékkel találta meg az egyensúlyközeli állapotot. Ők ráadásul megszabadultak a compiler kötelmeitől, gondolva a kis erőforrású gépekre és az amatőr vagy kezdő érdeklődőkre, ugyanakkor lehetővé téve a debuggereknél is rendszerközelibb, abszolút szabadságot is megengedő kódtesztelést. Aztán a Mcrosoft csinált egy olyan Basicet, amelyben van egy interpreterszerűen kötetlen debugger és egy nagy hatékonyságú compiler egy kiváló kezelőfelülettel. Ezt egy darabig fejlesztették is, aztán egyszer csak beleszartak a közepébe, mert nem akartak lemaradni a C piaci sikerétől. És most itt tartunk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.25. 12:49:03

@kolompar lole 1116: pl pythonnal szerintem. konnyu tanulni, tomor megis jol olvashato szintaxis, gyors sikerelmeny, lehet koncentralni az algoritmusokra, adastrukturakra. vegtelen fuggvenykonyvtar, ingyenes ide-k, platformfuggetlen kod. masreszrol a c-nel szerintem csak a c++ alkalmasabb arra, hogy egy nulla tudasu programozni vagyo kezdot seperc alatt elriasszon az egesz tematol.

valamennyi hardverismeret szerintem is kell, cpu, regiszter, cache, memoria, periferia. specifikus tudas nem kell az atlagjoskanak, ha megis akkor a konkret architekturat kell ugyis megneznie. a tobbi mondandoddal nagyon nem ertek egyet. teljesseg igenye nelkul:

java szerintem nem a c-re alapszik. attol hogy { } a blokk es hasonloak az aritmetikai kifejezesek, nem lesz az alapja. c-ben en vagyok felelos minden bajtert, minenrol tudhatom, hol van a memoriaban, en foglalom, irom, olvasom, ha elcseszem, akkor lehet hogy mukodik, lehet hogy instant crash, lehet hogy demonok szallnak ki az orrombol. javaban kapok egy objektumot, azt se tudom hol van a memoriaban es meddig el, ha elcseszek valamit akkor tipikusan egy exceptiont. ez csak egy kulonbseg, javaban nem volt balszerencsem komolyan dolgozni soha.

a c++ nem csupan oop superset-je a c-nek. ez talan c++98-ig nagyjabol igaz volt. meg csak nem is superset-je, pl designated initializers, c-ben eleg sokmindent tud, c++-ban egyaltalan nincs. c++-nak egy rakas ujdonsaga van a c-hez kepest, ami nem oop, pl lambda, auto, template, csak nehanyat emlitve.

es vegul nem minden fordul gepi kodba, java bytecode nem gepikod, interpretalt nyelveket felsorolni is nehez lenne, emellett az assembly-nek sem felel meg minden eleme gepikodnak, pl direktivak, cimkek.

mellekesen, official vanilla kernel:
"When will the next kernel be released?
The next kernel will be released when it is ready."
www.kernel.org/category/faq.html

elozo cegemnel direkt cel volt a feleves release cycle csokkentese 3 havira, majd kesobb havira. erre az altalanos reakcio az volt, hogy oke, lesz release hamarabb, a scope-ja meg az lesz ami addigra elkeszul (oriasmulti).

kéki béla 2019.08.25. 13:05:37

@Androsz: sebesség tekintetében nekem a Turbo Pascal 5(???) megjelenésének idejéből vannak emlékeim. Akkoriban talán még valami nagyon primitív FORTRAN fordító volt PC-re, ami képes volt nála gyorsabb kódot generálni, a Turbo C és a MS C fordítója szinte interpreteresnek tűntek hozzá képest. :)

kéki béla 2019.08.25. 13:06:09

@kéki béla: vagy keverem és az 5 az már Borland volt? Mert akkor a 3-as TP-re vonatkozik amit írtam.

VT Man 2019.08.25. 13:10:08

@Androsz:
"- Olyan szopatós nyelvet, mint például a Java, sosem fogsz megtanulni@

Haha, ez jó vicc volt.

A Java pont hogy nem szopatós nyelv, hanem egy leegyszerűsített nyelv, amit a tömegekre is rá lehet bízni.

élhetetlen 2019.08.25. 13:17:01

@kolompar lole 1116: “A főnökének, akitől a fizetését kapja.”. Ugyan! Ha kell egy új képenyős adatbeviteli program, a munkát lehet, hogy a főnököd adja ki, de nem ő fogja használni, hanem pár száz ügyfélszolgálatos. Nekik fontos, hogy áttekinthető, könnyen használható legyen.

élhetetlen 2019.08.25. 13:57:22

@Androsz: "Mindenki usernek ír programot, igen, különben minek írna." , írtam. A válaszod: “Magamnak is írtam már jó pár programot.”. És a híres logika, amről itt annyian beszélnek! Ha magadnak írsz programot, akkor te vagy a user. Ilyen egyszerű. “Program egy számottevő hosszúságú, és kódszerkesztéssel kiteljesítendő Word-makró is.”. Köszönöm a felvilágosítást. Erről eszembe jutott egy régi dolog. Még nem utalták a fizetést, címletezni kellett, és valaki bement a bankba a pénzért, a titkárnő meg kiosztotta. Aztán jött a havi kávépénz cirkusz, nincs apróm, nincs aprója. Nem is kérte, és még Quattro Pro-ban csináltam neki egy táblát, beütötte a kávé fogyasztást is, címleteztem, így kapta a pénzt. És itt ő volt az egyetlen user. Mert a user csak felhasználót jelent. Na, mindegy.

midnight coder 2019.08.25. 14:32:47

@kéki béla: En anno elég sokat molyoltam az x86-os gépi kódokkal. A Turbo Pascal kicsit szarabb gépi kódot csinált mint a Turbo C++, és mindkettõ jóval szarabbat mint az MSC. De annyira nagy különbség amúgy nem volt. Amiben a Turbo Pascal jobb volt, az a fordítás sebessége. Illetve a Turbo C++ 2.0-ban volt egy hiba a fordítóprogramban ha bekapcsoltad a regiszter optimalizációt, a Borland C++-ban pedig egy másik, de arra már nem emlékszem, de az is szembejött. Nekem akkoriban az fájt picit, hogy én igazán a Borlandos C-ket szerettem (és ezek is voltak meg jogtisztán), miközben az akkor szintén elég elterjedt Clipperhez csak Microsoft C-ben lehetett extension-t fejleszteni. Aztán jött a Delphi, ahol mellette az aktuális Borland C++ mindig is másodhegedûs volt, ráadásul nem szabványos C++ extensionökkel, a másik oldalon a másik nagy szerelem a linux és a C++, majd az egészet elsodort nálam a .NET és a C#... Tegyük hozzá, windows vonalon a Delphit egyébként is.

Igazán egy olyan platformot tudok ahol sokkal jobb Pascal volt mint C, az a Sinclair ZX Spectrum volt. Ott a HiSoft Pascal 4 nagy királyság volt, miközben a HiSoft C eléggé kihívásokkal küzdött a használhatóság terén, ahogy szalagról próbálta beolvasni a header fájlokat. C64-en már mind a kettõbõl volt használható, ott az Oxford Pascal-t ismertem közelebbrõl, és Power C-t.

midnight coder 2019.08.25. 14:37:47

@Androsz: "Az oktatásra a Basic lenne való, Kemény és Kurtz nagyon jó érzékkel találta meg az egyensúlyközeli állapotot."

Az eredeti Basic alapvetõen nem volt rossz a 8 bites gépeken. Rendkívül kis erõforrásigényû volt, egyszerû, és arra jó hogy megtanuld a programozás alapjait. Aztán az a tákolmány amit a microsofték fejlesztettek belõle a quickbasictõl a vizuálbéziken át a vb.net-ig, már más tészta, ezek nélkül viszont tényleg sokkal-sokkal jobb hely lett volna a világ. Szerencsére mára a vizuálbézik kezd kikopni a .net-es vonalon is.

élhetetlen 2019.08.25. 14:51:21

@midnight coder: Mesélj még! “ezek a rendszerek országos szintû adatfeldolgozást végeztek.”. Csak nem mindegy, hogy összehordták az adatot az országból egy helyre, és feldolgoztátok, vagy több száz PC lóg terminálként a gépen, és ahogy rendelsz, már rögzíti is az ügyfélszolgálatos, vagy nézi meg a számládat, ha gondod van. (Láttam azt is, amiről te beszélsz, nyugdíjasok hozták este hátizsákban a lehúzó kártyákat, és reggel vitték el a számlákat, de nem állt meg ott a világ, ahol te gondolod). “Aztán jött a y2k probléma és mindenki pánikolt”. Én nem. Kaptam ugyan négy nap szobafogságot (itthonról is tudtam dolgozni), hogy, ha gond lenne, elérhető legyek, de nem volt gond, felkészültünk.
“De már úgy 10 éve a bankok is inkább javában gondolkodnak.”. Ez az, még csak gondolkodnak, fejlesztgetnek. Mellékeltem egy linket korábban, legalább belenézhetnél. Ha nem, hát nem, akkor kivágtam valamit. “a banki rendszerek 43 százaléka COBOL-ban íródott, a személyes tranzakciók nyolcvan százalékát ilyen kód kezeli, az ATM-es pénzkivételeknek pedig 95 százalékában van ott a COBOL-kód.”

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:01:06

@midnight coder: Hehe, COBOL átírásra engem is be akartak fogni. De meg kellett volna tanulni németül is. Mondtam: no way. :D Nem mintha a némettel lett volna különösebb gondom (azon kívül hogy trágya egy hangzása van, olyan köpködős, "megöllek bazmeg és kitépem a beled" hangzású, terminátoroknak való), de mellé a felkínált fizu is trágya volt, meg határidő lett volna a némettanulásra, szóval túlcsordult a pohár.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:05:41

@CyberPunK: Persze. Az már egy új határidő, új havi bér. Hát ez van. Nézd meg a Windowsban miket szoktak javítani, van ami már az XP-ben is hiba volt, de csak most fogytak el a fontosabb problémák. Vagy egy Nvidia driver: már le se töltöm addig amíg ki nem jön hozzá a hotfix. Világszinten így megy ez. Ma már a határidő a fontos, nem az elismerés a scenetől.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:08:30

@kéki béla: LOL. Hát pont a Pascal programok voltak a lassúak és a C volt az aminek normális volt a sebessége. Csak ott nem szavakkal, költészetben volt leírva minden, hanem % jelek, meg kapcsoszárójelek, amitől megijedt a kezdő hogy úristen mi ez, tudomány?... Meg a tanárok is erre voltak ráállítva, ez olyan gyerekes, egyszerű, tanuljatok inkább ezt, majd tanítsátok ezt.

Nylul 2019.08.25. 15:10:16

@élhetetlen: Én pl rendszeresen fejlesztek API connectorokat, külöböző librarykat programozóknak.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:12:30

@kolompar lole 1116: Aztán a Pascal túlélését a Delphi húzta el, bár nem sokkal később indult a C++Builder, nem igazán értem miért nem az lett a sztár (gondolom az iskolai Pascalt több emberbe beleerőltették, így onnan egyszerűbb volt a továbblépés). Aztán jött a Visual Studio, ami annyira nem lett sztár itt a Balkánon, majd jött a Java, és mivel ekkoriban már amúgy se érdekelt senkit a kód minősége, csak a határidők, pont egymásra találtak a cégvezetők igényeivel, ezért lett a Java az új standard. Persze nem mondom hogy ez rossz, főleg ha fejlesztő vagy. :)

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:17:47

@Androsz: Miért sajnos? Ami bevált azt nem kell kidobni. Az öltönyt meg a Rolls Roycet se szokták feldobni matyúhímzéssel, vagy szakadtat csinálni belőle mint a farmerből. A C bevált nyelv, pont azért lett ez a Java alapja, mert nem volt jobb. Lehet hogy a te úgy gondolod hogy egy X programnyelv jobb (neked), vagy szimpatikusabb 1-2 részlet miatt, és akkor már kapkodjunk oda, de ez nem így műkösik. Ez a "lett volna jobb" olyan humbug mint a DVORAK és hasonló billentyűzetkiosztások. Mindig van 1-2 ember aki élvezi hogy olyanban lehet sztár amit senki más nem ismer, ezáltal valaminek a szakértőjévé válhat könnyen, és ezért kampányol az elborult ötletek mellett, de a többségi, piaci igények az ilyen kilengéseket nem szokták követni - joggal. Szóvfal megvan az oka hogy a C-re építettekl és nem faszomtudjamire.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:23:49

@Androsz: "Sajnos találkozunk is a munkájukkal. A temérdek inkompatibilitást, lefagyást, biztonsági réseket, a régebbi szolgáltatások elrontását is csinálnia kell valakiknek."

Jó kódra nem fizetnek, csak határidőre. Jó kódhoz idő kell, az meg nincs üzleti alapon. Kell a jó kód? Akkor legyen a határidő Carmackos "when its done"! Ja, azt nem akarod megvárni, már most pénzt akarsz látni a melóból? Hát ígyjárás. Senki nem fog neked gyorsan és jól programozni. 1-2 virtuóz talán akad, de ők is megunják 1-2 demó meló után, miután bemutatták hogy mekkora sztárok is tudnának lenni ha akarnának. Aki hibátlan kódot vár, az nem ért a programozáshoz. Persze az anyázás a hiba láttán érthető, a defektnél is az autószerelő anyját szidod, hisz 10 métert mentél még csak a kocsival, mit keres az a szög a kereked előtt...

CyberPunK 2019.08.25. 15:25:00

@kolompar lole 1116: "Aztán a Pascal túlélését a Delphi húzta el, bár nem sokkal később indult a C++Builder, nem igazán értem miért nem az lett a sztár "

Mert a VCL a Delphi-hez készült, a Builder-es sok gond volt, és a C++-os embereknek nagyon életidegen volt a VCL. Hozzáteszem, amikor kijött az első pár Visual Studio, akkor volt hozzá kb 20 komponens, a VCL párszázához képest. Ez az akkoriban felfutott ügyviteli fejlesztések miatt volt igazán hasznos, hihetetlenül leegyszerűsítette a felületek összerakását. Amúgy a Visual Studio is akkor lett igazán használható, amikor átvette a Microsoft a Borland egy jó részét, élükön Anders Hejlsberg-el. Java-hoz azóta se készült igazán használható IDE, bár igaz, hogy én a Borland, VS vonalon nevelkedtem.

"Persze nem mondom hogy ez rossz, főleg ha fejlesztő vagy. :)"

Én néha egy kiadós szarlapátolás után szívesen találkoznék egy-két elkövetővel egy sötét sikátorban és addig ütném amíg mozog. Viccen kívül.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:29:59

@Androsz: "Az a barom Dijkstra épp azon húzta fel magát olyan nevetségesen, mert azt látta, hogy már az egyetemeken egyszerű AKÁRKIKNEK kezdték a programozást oktatni, akik nem is tagjai a Kasztnak, nem is keserves fejtöréssel voltak kénytelenek felfedezni a számítógépet saját maguknak. Ráadásul nem hibátlan programokat írnak egyből."

Ja, ilyenek az elitista hülyék. Ennyi erővel a bodybuilderek is lenézhetnének mindenkit hogy faszé nem vagy képes kigyurmázni magad, mint ők... Tudomásul kell venni hogy a programozás egy eszköz, nem művészet. Van akinek az, mint ahogy a festékszóróval is lehet grafitizni kerítésfestés helyett, de nem ez az alapvető célja. Ha minden szakmából csak az dolgozna aki a szakma Paganinije, akkor az emberiség 0.0000000000000000001%-a dolgozna csak, a többi a faszát verné. Eltartanád a többit? Az egész emberi társadalom azéert jött létre az őskorban hogy a kevésbé tehetségeseket is bevonják a melóba. Cserébe lefektették a szabályokat hogy nem fosztják ki a barlangját meg nem kúrják szét a nőjét amíg a földeken robotol. Programozóból is szükség van a kevésbé tehetségesekre is, mert meló az van, Paganini meg kevés. Utópia elvárni hogy mindenkiből Paganini legyen. És ezen picsogni elitista sznobság. Ráadásul az ilyen elitista sznobok iscsak 1 valamiben jók, azt elvárnák mindenki mástól, de minden másban amiben szarok, na ott már nincs saját mérce...

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:33:08

@Androsz: "Azért lesz a legtöbb jó programozó olyanokból, akik jó matekosok, mert a következetességet, a feladatmegoldásra célzottan választott eljárásokat, a logikailag hézagmentes illesztést, a felmerülő összes lehetőség maradéktalan áttekintését a matekban megtanítják."

Lehet, de ha nem tudja a tökéletes tervet hatékonyan lefordítani gépi kódra, akkor ugyanúgy baszhatod. Az alapok se garantálják a jó kimenetet, mert a közbenső lépések, a programozás hatékonysága is ugyanúgy beleszámít az összképbe. Ha nem ismered a rendelkezésedre álló objektumok, függvények felét, akkor leírni se tudod a gépnek mit akarsz. Max olyan "én lenni programozó, te lenni gép, te csinálni valamit" szinten.

Nylul 2019.08.25. 15:34:54

@élhetetlen: Aham, leesett. Ezek szerint a user definícióban és a kontextusban van a különbség. Akkor tulajdonképpen felesleges is volt erről vitázni, a te értelmezésedben user a developer is, meg az a bot is, ami az api-omra csatlakozik. Az én fejemben a user az, aki majd a végterméket használni fogja.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:39:36

@droid_: A Python egy speciális nyelv, nem általános. Inkább a CSS és hasonlók mellé sorolnám. Egy bizonyos területre jó, de ennyi.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 15:41:01

@élhetetlen: Lehet, de nem tőlük kapod a fizetésedet.

CyberPunK 2019.08.25. 15:42:54

@kolompar lole 1116: De ők fognak sírni a főnöknek, ha egy használhatatlan szart kaptak, és utána már a pénzt álló fog gondolkodni, hogy mire is költ annyit.

Nylul 2019.08.25. 15:43:03

@kolompar lole 1116: 'Programozóból is szükség van a kevésbé tehetségesekre is, mert meló az van, Paganini meg kevés. ' - én pont ezért nem értem, hogy miért ragaszkodik mindenki x év tapasztalathoz. Mi nagyon jól elvagyunk a juniorokkal is, mert van egy csomó - a tapasztaltabbak számára legalábbis - monkeyjob, amit ők szívesen csinálnak, közben tanulnak, és előbb-utóbb és pont ezáltal növik ki idővel a 'juniorságukat'.

CyberPunK 2019.08.25. 15:46:01

@Nylul: Mivel eredetileg arról volt szó, hogy kivel kell egyeztetni, ezért félve kérdezem meg, te egy API esetén az end-user-el egyeztetsz elsődlegesen, vagy azokkal a fejlesztőkkel, akik felhasználják? Remélem a válasz nem az lesz, hogy senkivel se. :D

Nylul 2019.08.25. 15:56:04

@CyberPunK: Pedig olyan is van. :D
Mondjuk pont az api olyan dolog, amit először el kell készíteni, a fejlesztők pedig majd 'alkalmazkodnak', és ráadásul sokszor azt sem tudom, hogy ki fogja használni.
Viszont mivel fejlesztőként én is sok apit használok, ezért nem nehéz minden különösebb egyeztetés nélkül dx barátra kihozni a dolgot. :)

CyberPunK 2019.08.25. 15:59:19

@Nylul: Nálam pont nem így szokott előfordulni, inkább az van, hogy kapunk egy API-t, aztán még finom hangoljuk, hogy tulajdonképp mi is kell a másik oldalról. Igaz, jellemzően másik rendszerből történő adatigénylésekről/automatizált vezérlésről van szó.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.25. 16:07:17

@kolompar lole 1116: és szerinted melyik az a bizonyos terület?

élhetetlen 2019.08.25. 16:07:36

@droid_: Bocs, csak kiegészítés még ehhez. “tudom hogy vegtelen idod van a szocseplesre, ugyhogy nem kezdek bele pl a middleware temaba, nem erdekel hogy szerinted ki a user egy halozati protokolnal mint a a TCP.” Csak felhívnám a figyelmedet arra, hogy a user csak felhasználót jelent. És mindenki user, aki azon a hálózaton, azzal a protokollal lóg. Most csak mesélek, hátha megértesz valamit. Ne is kezdj bele a middleware témába. Anno valakik feltupíroztak egy monitort 4K memóriával adatrögzítőnek. Nem írtam el, 4K. Ezeket az R10-re kötötték, az R10 meg az R40-re ment. És ott voltam Moszkvában, mikor a leningrádi R40-nel összekötötték a moszkvait. Nyilván, maguknak csinálták a fejlesztők, nem a felhasználóknak. Ne engem próbálj meg ijesztgetni a “middleware” szóval. Aztán jöttek a kisgépek, még a Commodore-ba is begyömöszöltem 5 év egészségügyi mutatóit, öt ábrázolási formával, úgymint Magyarország térképe megyénként érték alapján színezve, vagy bázisévhez pörgetve más évek. PC, Turbo pascal adatbázis kezelővel, már húsz év, és tíz számított megjelenítés is belefért, sőt, Európa is. Aztán pár kalandos év, PC support, ahol nem a telepítés volt a kaland, hanem elérni a titkárnőknél, hogy ne a Rosytext-t sirassák, hanem azért szekáljanak, hogy ők mikor kapnak. Ez pszichológia. Úgy adni az első gépet, hogy élvezze, aki megkapta, mert nem nyüglődik vele, hanem megkapott minden infót. 500 gépet tettem le, mert nem csak a titkárnőket, de a más szakmában szakembereket is idomítani kellett. Aztán pár év, amikor tanulmányokat írtam, aztán megint programozás. Jössz a TCP-vel? Én mindig azt csináltam jól, amire szükség volt.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 16:08:23

@CyberPunK: Hát nemtom, a VC 6.0 elég fapad volt a C++Builder 3.0-hoz képest. Lehet hogy több vakármi volt hozzá, de fejleszteni benne sokkal lassabb volt. A Builder tényleg vizuál(is) volt, a VS-hez meg fantázia kellett hogy is fog kinézni az a nagy vizuál.

Nylul 2019.08.25. 16:09:11

@CyberPunK: Jaja, simán el tudom képzelni. Én zömében open source vonalon mozgok, szóval tényleg sokszor nem tudom, hogy ki fogja használni. De ennek meg pont ez a szépsége, hogy publikus az egész, szóval ha később bárki beküld egy issue-t, szerencsés esetben patch-csel együtt, akkor én beépítem, tehát végeredményben kb. ugyanaz van, mint nálatok.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 16:12:31

@CyberPunK: Ja, sírnak, aztán a főnöktől megint azt kapod hogy "kész van már?" Mindegy mi, csak valamivel be legyen fogva a pofájuk. Láttam olyan fejlesztést ahol a felhasználó unott fejjel "ó bazmeg ezek már megint itt vannak, és hagyhatom félbe a melót" fejjel tűrte a szoftverfrissítést, leszarta hogy a kód szebb lett a háttérben, neki csak annyi jött le hogy ugyanaz a felület van előtte is mint utána, semmi se változott. Aztán kaptak a fejlesztők olyan igényt hogy legyen más szinű a háttér, hogy legalább valami változást lásson a felhasználó, mert különben órákat kell várni az időablakra hogy telepíthessék a frissítést, emrt annyira leszarja az user.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 16:16:14

@Nylul: Ugyanazért amiért a 3 diplomához meg 2 nyelvvizsgához egy takinéni álláshoz. Egyrészt szeretnének a cégek ingyen többet kapni, másrészt ez egy ilyen játék, hogy tudják hogy a CV fele úgyis kamu, akkor ki kell írni 2x annyi követelményt hogy annak a fele pont megfeleljen. De az álláskereső is tudja ezt, hiába akar őszinte lenni, muszáj hazudnia, szépítenie, különben a valóságot osztják el 2-vel, és lemarad. Ez egy ilyen össznépi játék, mint az angol "how do you do?", ahol kurvára nem érdekel senkit hogy mi van veled, csak ilyen "helló szia"...

élhetetlen 2019.08.25. 16:18:42

@CyberPunK: “De ők fognak sírni a főnöknek”. Kösz, hogy válaszoltál helyettem!

CyberPunK 2019.08.25. 16:19:18

@kolompar lole 1116: De pont ezt mondom, hogy A VS azután lett használható, hogy a Microsoft lenyúlta a Borland-os embereket, amik a Delphi-t és a Builder-t készítették. Csak ugye mindkettőnek az alapja lényegében a VCL volt. Aztán persze a Microsoft továbblépett a XAML felé, ami szerintem egy erős visszalépés, de hát ők tudják. Eg y a lényeg, a fejlesztők nagyon sokat köszönhetnek a Pascal-nak modern IDE alapon. Illetve én annak is örülök, hogy a nyíl operátor kikopott a francba, mire elértek a .Net/Java-hoz a srácok. :D

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.25. 16:19:20

@élhetetlen: igen, erre mondtam hogy vegtelen szocseples. csak az nem ertette amit irtam, aki nem akarta, ez lennel te. az onfenyezesed nem izgat.

nyuszis77 2019.08.25. 16:23:21

@kolompar lole 1116: egy Paganinit is fel kell tudni ismerni, ugyanakkor nincs feltétlen előrébb a project egy mesterrel. Olyan helyen dolgozom, ahol a kódomat kevesen olvassák, mert ha már bele kell nyúlni akkor "te írtad, te írd át" elvet követik, merthogy az a leggyorsabb. Csakhogy sok év alatt annyi kód került használatba, hogy simán a supporttal ellennék és nem a hibajavításokra gondolok, felhasználó oldalon elég nagy a fluktuáció, minden új dolgozó hozzám jön a kérdésekkel meg 5letekkel, hogy akkor ezentúl működjön így, mert az az "ésszerű". Aztán a leghangosabb általában eléri a főnökségnél, hogy legyen átírva, ami persze sok egyéb dolgot von maga után, de a leghangosabb nyer úgyis, majd mikor a sok következmény elkezd sz@rlavinaként rádömleni, akkor már hiába mondod, hogy de az a változtatás az oka, akkor azt már senkit nem érdekel, van hogy az egészet elindító leghangosabb is már rég máshol dolgozik ilyenkor.
De visszatérve a hegedűhöz, x emberből 1 fogja felismerni a kódban a kidolgozottságot, de az az egy sem a főnököd vagy a vezető fejlesztő lesz (már ha van ilyen), max a jövőbeni magadnak írhatsz szép kódot, de arra bizony ritkán kapsz időt.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 16:26:20

@droid_: Leginkább ilyen data scientist hókuszpókuszok.

élhetetlen 2019.08.25. 16:27:31

@Nylul: “a te értelmezésedben user a developer is, meg az a bot is, ami az api-omra csatlakozik.”. Pontosan. És, ha a fejlesztőnek szart adsz, akkor a végfelhasználó is szart kap. A te usered a fejlesztő. “Az én fejemben a user az, aki majd a végterméket használni fogja.”. Gondold át ezt a pár sort, amit írtam, és rakj rendet a fejedben. Bocs, nem bántani akarlak.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 16:31:46

@CyberPunK: Ez olyan mint a lelakatolt ajtó. Ott van az, csak nem tudod használni. A végén mindenből gépi kód lesz, amiben a pointereknek is szerepe van, csak már nem adják közvetlenül nyuszika gezébe a golyószórót, mert veszélyes játék (de hasznos eszköz). :)

kolompar lole 1116 2019.08.25. 16:36:25

@nyuszis77: Ezt mondom én is: a szép kód nem hoz fizetést, a gyors viszont igen. :) Nem mintha ez programozó sajátosság lenne, egy kőműves vagy festő se fasza munkát akar neked, hanem gyorsan felmarkolni a lóvét és menni a következő fizetős emberhez.

Nylul 2019.08.25. 16:47:27

@élhetetlen: Nem értem, hogy miért kellene 'rendet raknom'.
Teljesen igazad van, te a usert tágabb értelemben használtad, én és a többiek pedig szűkebben, a usert lebontottuk botra, developerre, userre - ami zavaró volt, hogy nem end-userként hivatkoztunk rá, hanem csak userként. Ennyi a sztori, félreértettük egymást. Van ilyen. :)

Btw én pont a fejlesztőknek készített kódjaim kezelem extrém figyelemmel és óvatossággal, egyrészt amiatt, amit írtál, hogy az végtermék lesz miatta szar, másrészt amiatt, mert sokezer - esetleg nálam tapasztaltabb fejlesztő látja majd, hogy mit csináltam.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.25. 16:53:41

@kolompar lole 1116: erdekes, ezt mibol vontad le? csak mert python standard library-ben van kb 3 statisztika fuggveny (nehany variacioban). van aki webes szolgaltatasokhoz javasolja, masok rasperry-hez, de a standard library-ben ott van text processing, networking, multiprocessing stb. ami szemelyes tapasztalatom: fullos teszt automatizalas, openstack, c/c++ kodgeneralas sajat nyelvek alapjan, multiplatform desktop gui (pl pyside hozzaferest ad kb a teljes qt frameworkhoz, csak eppen pythonban otszor olyan hamar kesz van a mukodo gui mint c++-ban)

élhetetlen 2019.08.25. 16:57:27

@droid_: Hát igen. Téged nem érdekel, hogy nem te találtad fel a spanyolviaszt, viszont azt hiszed, hogy de. TCP. Huh! Téged nem érdekel az, hogy ostobaságot írtál, “, nem erdekel hogy szerinted ki a user egy halozati protokolnal”, csak nem a “szerintem” a lényeg. Te mit értettél meg? Semmit. Engem sem izgat, hogy egy öntelt hólyag vagy, csak megróbáltam elmondani, hogy miről szól a vállalt munka. És van hozzá elég eszed, vagy nincs. Ez nem önfényezés. Egyébként engem sem érdekel a egód.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.25. 16:59:42

@droid_: es persze tanulasrol volt szo. vannak benne ciklusok, elagazasok, adattipusok (meg ha duck-typing is), elore kesz kontenerek (amiket persze meg is lehet irni gyakorlaskeppen), console es file i/o, oop (persze az mro-t nem javasolnam senkinek, mint az oroklodes mintapeldajat), beszedes exception-ok, mi kellhet meg egy kezdonek?

Nylul 2019.08.25. 17:05:28

@kolompar lole 1116: Haat, ezzel nem tudok vitatkozni, tudom, hogy van ilyen, de az én területemen nagyon ez nagyon kevés. Az ilyen hozzáállást náunk eléggé tudja büntetni a community, szóval gyorsan kikopik egy ilyen cég a piacról.

@nyuszis77: 'Olyan helyen dolgozom, ahol a kódomat kevesen olvassák, mert ha már bele kell nyúlni akkor "te írtad, te írd át" elvet követik, merthogy az a leggyorsabb. ' - Fuu, ezen egy kicsit lehidaltam. Nekem teljesen új ez az attitűd.
Nálunk épp fordítva működik, simán csinálunk hangouts-on közös code review-t, ahol 3-4 emberrel átbeszéljük az egészet, és ha találok egy hibát más kódjában, én kijavítom, ő pedig megköszöni. Fordítva ugyanígy, én hálás vagyok, hogyha valaki engem kijavít, mert legalább tanultam belőle.

Néha komolyan azt gondolom, hogy párhuzamos developer univerzumokban élünk.

élhetetlen 2019.08.25. 17:11:24

@Nylul: Írtam, hogy nem bántani akarlak. “Nem értem, hogy miért kellene 'rendet raknom”. Én a usert nem tágabb értelemben használtam, hanem fogalom szerűen. Erre írtam, hogy rakj rendet a fejedben. Csak ennyi. Nincs félreértés, nincs harag, remélem.

nyuszis77 2019.08.25. 17:27:41

@Nylul: "Néha komolyan azt gondolom, hogy párhuzamos developer univerzumokban élünk."
biztos is, nekem az az üdvözítő, hogy van más is! Code review ohhhh, bárcsak kód szinten lehetne átbeszélni bárkivel is a feladat megvalósítását. A kedvencem, hogy egy jó ideig mindent PHP-ben kellett megoldjak, mert ha valaki másnak bele kell nyúlnia, akkor azok a mások csak azt ismerték, de persze soha senki más nem nyúlt bele.

kolompar lole 1116 2019.08.25. 18:33:33

@kéki béla: Jó, akkor simán csak játék nyelv. Mint a Basic.

Nylul 2019.08.25. 18:54:26

@élhetetlen: Nincs harag, de én kicsit csalódtam benned, ismerve eddigi blog.hu-s pedigrédet.

Nincs egy pontos definíciója annak, hogy 'user'.
Főleg magyar nyelvi környezetben, ahol általában a 'felhasználó' ennek a szónak a fordítása.

Tehát nincs olyan, hogy te ezt 'fogalomszerűen' használtad. Ennek a szónak a jelentését a kontextusa határozza meg, ezért kérlek, hogy fogadd el, hogy bizony a legtöbb magyar embernek a 'user' szó a 'felhasználót' jelenti, vagyis azt, aki majd a végén megeszi a terméket. Nem a fejlesztőt, nem egy botot.

Holott teljesen érthető és vállalható az az értelmezés, amit te mondtál, de ez még mindig nem definíció, hanem egy vélemény a te kontextusodban.

És ezzel nincs semmi gond!
A gond az, amikor a véleményedet abszolút igazságként próbálod előadni.

Ezen háborodtak fel a többiek korábban, és ezért értettelek én is félre a kommentfolyam első részében.

CyberPunK 2019.08.25. 19:01:39

@Nylul: Azzal ugye tisztában vagy, hogy az agile-ban az user story akkor is user story, ha internal development-ről beszélünk? Meg ugye a felhasználó és a végfelhasználó (user/end-user) is teljesen különböző fogalom?

CyberPunK 2019.08.25. 19:04:12

@kolompar lole 1116: Nekem nem kevés kollegám játszik vele a napi munkájukban mérnöki beosztásban. Főleg test automation témakörben bukkan fel, illetve kis mórickáknál. Majd szólok nekik, hogy tulképp csak játszotok egész nap, francé' kaptok fizetést. :)

Nylul 2019.08.25. 19:13:48

@nyuszis77: Én optimista vagyok, bízom benne, hogy ez a hozzáállás azért idővel elterjed, és rájönnek ezek a cégek, hogy a 'gyorsan' nem lesz jó, és a végzettséget is csak amolyan mellékesként fogják fel, mint pl a hobbi mezőt a cv-ben.

Nylul 2019.08.25. 19:21:27

@CyberPunK: Persze. De nem is erről szólt, amit írtam. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.08.25. 19:22:58

@kolompar lole 1116: "Ha nem ismered a rendelkezésedre álló objektumok, függvények felét, akkor leírni se tudod a gépnek mit akarsz."

Adnál egy durva becslést a .Net beépített objektumainak, tulajdonságainak, adattípusainak, struktúráinak, függvényeinek, operátorainak és metódusainak az együttes számáról? Úgy gondolod, hogy te a felüket ISMERED?

Ha tényleg szükség lenne több ezer kódszó részletes ismeretésre ahhoz, hogy programot lehessen írni, akkor az assembly nyelv sosem jött volna létre.

"Aki hibátlan kódot vár, az nem ért a programozáshoz."

Ezt legközelebb írd bele a motivációs levélbe.

Nylul 2019.08.25. 19:35:10

@Androsz: 'Ezt legközelebb írd bele a motivációs levélbe.' - Nálam ez simán plusz pont egy interjúztatásnál.

CyberPunK 2019.08.25. 19:41:05

Urak, azért tegyünk már különbséget bug és gányolás/összecsapás között.

kéki béla 2019.08.25. 19:46:45

@kolompar lole 1116: és abban a játékban íródott a linuxos toolok igen nagy hányada... öcsém, már többször bizonyítottad, hogy az arcod sokkal nagyobb a tudásodnál. Utóbbi gyakorlatilag nem létezik. Ne erőltesd!

kolompar lole 1116 2019.08.25. 19:47:24

@CyberPunK: A Java mellett is van Javascript játszadozni.

élhetetlen 2019.08.25. 19:48:00

@Nylul: Ha csalódtál, hát csalódtál. Ettől függetlenül, tartom, hogy a te felhasználód az akinek felhasználásra átadod a terméket. Egy vevő meg vevő, ha megvesz valamit, akkor is, ha utána eladja. Akkor majd eladó lesz. Ezek a szavak nem kontextus függők.”. Tehát nincs olyan, hogy te ezt 'fogalomszerűen' használtad. “. De van. Ami azt jelenti, amit jelent, azt a szót fogalomszerűen használtam. Az ember szó is csak kontextusban értelmezhető, vagy van egy jelentése? “de ez még mindig nem definíció, hanem egy vélemény a te kontextusodban.“. Ja, az már definíció, hogy aki használja a termékemet, az vagy user, vagy nem, mert ez a te kontextusodban külön értelmezendő? És definíciónak tekinted? “A gond az, amikor a véleményedet abszolút igazságként próbálod előadni. “. Próbáld meg elképzelni, hogy létező alapról, mint egy szó jelentése, logikus gondolatmenettel az igazsághoz jutsz. Ciki,mi?

kéki béla 2019.08.25. 19:48:31

@CyberPunK: végül is... sakkprogramot is írtak benne. :D
Na jó, ez túlzás, azt hiszem, csak a GUI-t (pychess)

kolompar lole 1116 2019.08.25. 19:49:16

@Androsz: Ja persze, a betűkkel is elég elkezdeni ismerkedni a pult előtt hogy kérhess 1 kiló kenyeret...

kolompar lole 1116 2019.08.25. 19:50:34

@Androsz: A motivációs leveledbe te a színtiszta igazat írtad? Tényleg engy noname kft minimálbéres állása volt a gyerekkori álnod?

kolompar lole 1116 2019.08.25. 19:52:04

@kéki béla: És a kedvenc Linuxosd is C-ben íródott. De nyugodtan égesd csak magad tovább a hozzánemértéseddel, mi már csak röhögünk rajtad, öcsipöcsi!

kolompar lole 1116 2019.08.25. 19:53:42

@kéki béla: Villával is lehet levest enni, csak nagyon lassan. Mondjuk ilyen hülyéknek mint te, tökmindegy, programozási tudással is ugyanolyan hülye lennél mint így anélkül.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2019.08.25. 20:05:06

@kolompar lole 1116: hm, elarulod mitol lesz egy nyelv nem jatek?

Nylul 2019.08.25. 20:20:04

@élhetetlen: Na ez a felesleges szájtépés.. Megpróbáltam elmagyarázni, sajnálom hogy nem jött át, valszeg én nem voltam elég világos és tiszta.

kéki béla 2019.08.25. 20:56:13

@kolompar lole 1116: és a kettőnek mi köze egymáshoz, te nagyon egyszerű?

élhetetlen 2019.08.25. 21:01:48

@Nylul: Én meg azt hiszem, hogy világosan fogalmaztam, és tiszta volt amit írtam. Nem ment át. Ennyi. Vége. Droiddal meg élvezzétek egymás társaságát a “klubban”, ahova a logikának nincs belépője. .

muv 2019.08.25. 22:46:12

@élhetetlen: "Az ember szó is csak kontextusban értelmezhető, vagy van egy jelentése?" minden csak kontextusban ertelmezheto. ettol persze van egy kozosseg altal elfogadott jelentese. :-)

"Próbáld meg elképzelni, hogy létező alapról, mint egy szó jelentése, logikus gondolatmenettel az igazsághoz jutsz. Ciki,mi?"
nem ciki, csak elavult. 60 eve meghaladta a filozofia ezt a megkozelitest. (mert mi az igazsag..? hm..?)

bigdata 2019.08.26. 05:06:12

@kolompar lole 1116: "A Python egy speciális nyelv, nem általános. Inkább a CSS és hasonlók mellé sorolnám. Egy bizonyos területre jó, de ennyi."
A Python nem igazán speciális és semmiben nem hasonlít a CSS-re. Általánosabb (kevesebb kötöttséget jelent) a hasonlóan egyszerű Javascriptnél és VBA-ál, és nagyjából pont ez a fő előnye, ami miatt nem hogy nem kopott ki az előző kettő mellett, hanem egyre népszerűbb. Bámilyen platformon futtatható (amire létezik interpreter) és nincs se jogi, se biztonsági akadálya, hogy fusson is. A képességeiben inkább a Java lenne a vetélytársa, ahol a kettő közötti trade off az egyszerűségben és robusztusságban ölt testet. Big data környezetben pl. ideális.

kéki béla 2019.08.26. 05:18:25

@bigdata: mondod ezt egy olyannak, aki a jelek szerint összemossa a javat és a javascriptet... ;)

bigdata 2019.08.26. 07:00:12

@kolompar lole 1116: " A Pascalt én már anno se erőltettem volna, nemtom miért volt akkora divat (azaz de, ezt ismerték csak a tanárok). C-ben írnak minden komolyabb programot (persze ma már inkább C++-ban, ami ugyanaz csak OOP-vel kiegészítve). A hardverismeretet én is elengedhetetlennek tartom, különben mit is programozol? "
'80-as évek rulz?
A Pascált mint nyelvet sosem erőltették, viszont könnyű belátni, hogy ahol alap algoritmusokat oktatnak és kérnek számon, ott olyan eszközre van szükség, ami ennek a célnak felel meg.

A hardware ismerete egyes, mára kimondottan atipikus fejlesztések esetén hasznos. Pl. ha valaki drivert, firmware-t, kernelt fejleszt. A fejlesztők úgy .1%-a. Ellenben egy felhőalapú, konténerben vagy akár böngészőben futó kódnak esélye nincs közvetlenül interaktálni a géppel. Jellemzően a hordozhatóság, támogathatóság, modularizáció, stb. követelménye miatt a PC alkalmazások is inkább platformszolgáltatásokat használnak közvetlen turkálás helyett olyankor is, ha lenne lehetőség rá.

bigdata 2019.08.26. 07:09:04

@kolompar lole 1116: "A Java mellett is van Javascript játszadozni."
20 éve a Javascript születésekor ez így volt, kellett a böngészőbe valami egyszerűbb, rugalmasabb. Aztán valami biztonságosabb is. A Java applet gyorsan ki is halt.

bigdata 2019.08.26. 07:39:35

@élhetetlen: "a banki rendszerek 43 százaléka COBOL-ban íródott, a személyes tranzakciók nyolcvan százalékát ilyen kód kezeli, az ATM-es pénzkivételeknek pedig 95 százalékában van ott a COBOL-kód."
Mivel IBM mainframe-en régebben más nemigen futott. Nem a COBOL, mint ideal first choice elévülhetetlen erényei miatt. Nem tudom, Magyarországon van-e jelenleg mainframe üzemben egyáltalán valahol.

élhetetlen 2019.08.26. 14:01:17

@bigdata: “Nem tudom, Magyarországon van-e jelenleg mainframe üzemben egyáltalán valahol.”. Én sem. Nem azzal van tele az internet, hogy melyik cég milyen rendszert használ. Amit tudok, tavaly még volt. Több, mint 20 éve összerakatta a cég a műszaki nyilvántartást, az ügyfélszolgálatot és a számlázást egy gépre. Vagy hat éve próbálják kiváltani, egy project megbukott, újabb tender, most darabolják, így már működhet. Már nem tudom a részleteket, mert közben nyugger lettem. A MÁV-nak volt ugyanilyen rendszere, az nem tudom, él-e még. Amiből idéztem, az egy két éves cikk, (Midnight Codernek küldtem a linket), két év alatt a világ azért nem változott meg, akkor sem, ha a szándék már megvan a változtatásra. .

élhetetlen 2019.08.26. 14:33:27

@muv: Ezt a filozófiai mélységet, vagy magasságot már nem tudom követni. “minden csak kontextusban ertelmezheto. ettol persze van egy kozosseg altal elfogadott jelentese. :-)”. Tehát az ember szó önmagában nem értelmezhető, de van egy elfogadott jelentése. Mit is jelenthet az, amit nem tudsz értelmezni? Bármit? Semmit? Ha azt írom, hogy Bool-deriváltak, az nem értelmezhető. Ha azt írom, hogy a Bool-deriváltakról írtam a diplomamunkámat, így meg már értelmezhető? És, ha hozzáveszem, hogy egy csomó őrült képes volt értelmezhetetlen szavakra alapozva, mint hideg, meleg, piros, ember szótárakat írni! OK, elavultam én is, de hadd maradjak így, ezt az új filozófiát ne magyarázd el, légy szí!
süti beállítások módosítása